BLOG: Van het diner naar de borrel
Het is altijd interessant om even over het internationale muurtje te gluren. Na een eerste verkenning van de Nederlandse markt kwamen we in contact met een aantal daadkrachtige netwerkorganisaties, tools en praktijken uit de Lage Laden.
8 inspirerende voorbeelden.
8 inspirerende voorbeelden uit de Nederlandse Smart Cities markt.
Vlaanderen is rijk aan boeiende samenwerkingsverbanden rond Smart Cities. Samen met een mooi aantal Vlaamse steden, facilitators zoals Digitaal Vlaanderen en Microsoft en spelers zoals het awardwinnende Urban Sense-platform, Sirus, Cegeka en CityMesh maakt CrowdScan deel uit van een krachtig speelveld.
Tijdens de Smart City Expo in Barcelona werden partijen uit de Vlaamse en Nederlandse ecosystemen lastminute verzameld in een traditioneel tapasrestaurant. In Vlaanderen spreken ze over een diner, in Nederland heet dat een borrel, maar voor de rest zijn er cultureel weinig verschillen. De thuisstad van Gaudí en FC Barcelona bleek de ideale plek om synergiën, gelijkenissen en samenwerkingen met onze noorderburen te verkennen.
Uit het diner vloeiden fijne opvolgingsgesprekken. Duchtig kropen we in de pen en lijstten een aantal interessante, Nederlandse initiatieven op die we de laatste weken leerden kennen. We hopen dit lijstje de komende maanden sowieso te verlengen.
- Een slimme stad, zo doe je dat
Maar liefst 63 partners uit de private en publieke sector ondertekenden in januari de tweede fase van de ‘City Deal’, een slimme stad, zo doe je dat’. Dit initiatief brengt op een efficiënte en laagdrempelige wijze verschillende partijen uit het Nederlandse smart cities-ecosysteem samen. Samen creëren ze een mooie reeks concrete tools en instrumenten om steden slimmer te maken. Dat het wordt getrokken door FutureCity Foundation zien wij als een groot voordeel.
- De politie, uw veilige vriend
Dankzij enkele innovatieve trekkers binnen Politie Nederland mochten we onze case
over de Antwerpse Meir voorstellen aan de Impact Safety & Security Coalitie. Gemeenten en politie leren er binnen deze coalitie van elkaar over smart society-oplossingen voor veilige, openbare ruimtes. Een organisatie die helemaal de dada is van onze COO Anton Dierickx (in een vorig leven ‘politiecommissaris Dierickx’).
- Coole digital twins
Bij CrowdScan zijn we fan van intelligente visualisatietools. En dat is precies wat de Crowd Safety Manager van Argaleo biedt. Zij vertalen data, zoals inzichten over drukte, naar knappe online 3D Digital Twins.
- Living labs
We love innovation! In het onderzoekscentrum ‘Mobility Innovation Centre Delft’ hebben ze een living lab geïnstalleerd waar verschillende sensor- en datatechnologieën worden uitgetest en vergeleken. Interessante onderzoeksprojecten komen hier tot leven. Aan deze slimme onderzoekers hoef je de wiskunde achter mensenmassa’s niet meer uit te leggen.
- One-stop-shop
WECity biedt een one stop shop voor slimme steden. Zo hoeft de eindklant niet meer heel het wereldwijde web af te schuimen op zoek naar een oplossing voor een bepaald smart city-probleem. Een belangrijk en interessant onderdeel is hun sensorregister, waar verschillende sensorproducten (en hun sterktes en zwaktes) worden getoond.
- Vertrouwd en kostenefficiënt data delen
Niemand houdt van versnippering. Puntoplossingen, zoals de Nederlanders dat noemen, zijn er genoeg, maar vaak blijven ze binnen één domein of op één locatie. Of ze zijn gebonden aan één bepaalde leverancier. Bij KPN zijn ze ervan overtuigd dat de kracht van een data-gedreven slimme stad schuilt in de data-integratie. Hun Data Services Hub biedt infrastructuur die de data-integratie binnen een ecosysteem mogelijk maakt en data-soevereiniteit en eigenaarschap netjes borgt.
- Veilige evenementen
Misschien eerder te linken aan slimme en vooral veilige evenementen is het ESI- traininginstituut. Ze geven opleidingen rond crowd management, security en safety management en hebben in 2016 hun eigen risicoanalysetool RISKOM ontwikkeld. Op donderdag 9 maart organiseren ze hun jaarcongres. Ook CrowdScan is van de partij met een boeiende workshop.
- We love privacy!
CrowdScan biedt een compleet privacyvriendelijke oplossing. Daarom zijn wij fan van het instrument ‘Afwegingskader sensordata en privacy’. Vooral handig voor iedereen die te maken heeft met het plaatsen van sensoren en de data die worden verzameld in de openbare ruimte.
Wellicht zijn we nog tal van initiatieven vergeten? Dan is het hoog tijd dat we kennismaken. Contact: ellen.bogaert@crowdscan.be